Klockor och dess egenskaper- bra att veta

Bra att veta om klockor och dess egenskaper. En klocka är en populär och snygg accessoar. Nedan kommer du som läsare att stifta bekantskap med en klockas olika funktioner/egenskaper och hur de fungerar samt vad de betyder.

GLAS

Kan vara allt från Perspexglas på de lite billigare klockorna till det ultimata safirglaset på de lite mer exklusiva klockorna. Det vanligaste urglaset är mineralglas som är mer robust än Perspexglas. De moderna modellerna har en hård beläggning med liknande egenskaper som safirglas och nästan lika repfritt dock mycket billigare. Hardlexglas är Seikos egna mineralglas, som är mycket reptåligt och finns enbart på Seikos egentillverkade klockor.

URVERK

Quartz är det vanligaste urverk som används i klockor idag. Vare sig det är en digital eller analog Quartz ska en batteri räcka två till tre år, i vissa fall längre.

Automatisk klocka laddas automatiskt med självuppdragande mekanism som fungerar så länge klockan används och bäraren är någorlunda aktiv. Står den på skrivbordet, kommer den att vara igång i ungefär 36 timmar innan den stannar.

Kinetic, utvecklat av Seiko, var den första automatiska Quartz (ursprungligen kallat AGS, automatisk genereringssystem) som inte behövde något batteri eftersom sådana urverk skapar sin egen energi som genereras av rörelsen hos bäraren och lagrar det för användning senare. Stor tekniskframgång! Den enda nackdelen var storleken på urverket som endast kan användas i större herrklockor.

Eco-Drive, utvecklat av Citizen är den senaste miljövänliga urverk som drivs av ljus genom att konvertera varje ljuskälla, både naturliga och artificiella, till användbar energi. Denna energi lagras sedan i en kondensator (uppladdningsbart batteri) som skall användas senare när det behövs för att hålla urverket igång. Urverket är konstruerat på så sätt att när det är fulladdat kommer det att kunna köras i upp till minst sex månader, även i totalt mörker. Eftersom det inte finns några batterier att byta kan din Eco-Drive klocka vara helt underhållsfri. Detta anses vara ett mycket miljövänligt urverk som blir allt mer populär. Detta unika urverk bör vara svårt att slå.

KRONA/SKRUVAD KRONA

Kronan är “skruven” man ställer tiden på klockan med. Skruvad krona är när den är försedd med gängor och måste först vridas motsols för att tiden ska gå att ställa in. När du skruvat upp kronan och ska ställa tiden, är det viktigt att trycka ner kronan mot klockan samtidigt som du skruvar tills det tar stopp.

BOETTSTORLEK

Boettstorleken mäts alltid i mm och man mäter klockan mitt över bezel borträknat från tryckknappar och krona.

LÅSTYP

Spänne, ett vanligt bältspänne som förekommer på läder och gummiband.

Viklås, ett lås som består av två eller flera metallremsor vilka är formade efter handleden och låses genom att pressas samman.

VATTENTÄTHET

Detta är en intressant fråga eftersom det finns olika grader av vattentäthet som kan vara lite förvirrande för de flesta av oss. Klockor med vattentäthet, WR, 30M, 3BAR, 3 ATM, 50M, 5bar och 5ATM är enligt vår mening inte riktigt tillförlitliga nog att bära när du simmar regelbundet på grund av ett eventuellt läckage. Vi rekommenderar endast klockor märkta 100M, 10bar, 10ATM, och ovan att användas för simning eller vattensporter dock får klockan aldrig ha öppnats, att kronan är i rätt läge och klockan inte har råkat ut för någon skada. Klockor med skruvad krona är som regel mer vattentäta än de med ej skruvad krona. För att bibehålla vattentätheten rekommenderar vi att du lämnar in din klocka för regelbundna kontroller hos en urmakare eller ett service center för att bland annat säkerställa att packningar och glas är hela.

ANDRA KLOCKEGENSKAPER

Alarm- Klockan kan ställas in så att den ringer vid ett valt klockslag.

Analog- Klockan visar tiden med hjälp av urtavla och visare.

Digital-Klockan har digitalt urverk och digital display som visar tiden.

Datum-Klockan visar datum. Vissa klockor kan även visa dag och månad.

Kronograf- Med en kronografklocka kan man mäta tiden under ett intervall. Tidtagarur är exempelvis en kronograf.

Djupmätare-Mäter djupet vid tubdykning.

Flytande sekundvisare- Förekommer alltid på klockor med automatiska urverk. Visaren flyter fram i stället att ticka.

Höjdmätare-Mäter höjd över havet. På vissa klockor kan du även nollställa höjdmätaren på den punkt du står för att kunna räkna den höjd du stiger upp till.

Kalender- Den vanligaste varianten på en analog klocka är datumvisning med hjälp av en datumskiva som matas fram.

Tachymeter- Hjälpmedel för att räkna ut vilken medelhastighet man håller.

Världstid- Man kan ställa in flera tidszoner på klockan.

KöpKlocka.se har ett brett utbud herr- och damklockor i alla modeller och för alla smaker till rätt pris.

KöpKlocka

Välkommen!

 

 

 

Du kanske även gillar ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>