Skötselråd armbandsur

En exklusiv klocka är en fantastisk investering, oavsett om du föredrar mekaniska/automatiska urverk eller Quartz urverk. För att skydda denna investering måste du ta hand om din klocka och sköta den på rätt sätt.

Använd våra tips för att hålla dina klockor i nyskick.

Skötselråd

Undvik att utsätta klockan för extremt hög eller låg temperatur. Likaså bör klockan tas av vid kraftig fysisk aktivitet som kan orsaka kondens i klockan vilket i sin tur kan orsaka ”vattenskador”. Direktkontakt med hårsprayer, parfymer eller rengöringsmedel kan skada din klocka. Eftersom de flesta av oss använder sin klocka dagligen, måste vi vårda dessa för att de ska behålla sin glans. Det bästa sättet att rengöra en klocka är att ta bort bandet först, även om klockan är vattentät. Om du inte kan ta bort armbandet, försök att inte få större mängder vatten i eller runt urtavlan.

Klockarmband i Rostfritt stål

Armbandsur i rostfritt stål är väldigt tåliga men ytan kan ändå bli repig vid kontakt med andra hårda material. Blir klockarmbandet smutsigt rengörs det enklast genom att doppa en bomullspinne i lite ljummet vatten och såpa och gnugga försiktigt på de orena områdena av klockarmbandet. Torka med en mjuk trasa.

Klockarmband i Mesh

För enklare rengöring av mesharmband, kan man använda en mjuk borste, tandborste eller nagelborste. Var noga med att skydda urtavlan under tiden som du rengör armbandet så att undvika att vatten kommer på den. Om smutsen inte försvinner vid mjuk borstning kan du ta med din klocka till närmaste urmakare för att få den ren.

Klockarmband i Guldplätering/ Gulddubblé

Guldplätering innebär att en tunn guldplåt läggs på mekanisk väg över en kärna av t.ex. rostfritt stål. Gulddubblé beläggningsmetod är en förgyllning av exempelvis en metall såsom koppar med ett tjockare skikt guld än vid traditionell förgyllning.

Guldets värsta fiende är klor. Upprepad exponering kan försvaga guldets struktur och till slut leda till skador på klockarmbandet. Så håll dina klockor ifrån klorerade rengöringsmedel och från simbassängar och bubbelpooler. Guldfärgade klockarmband kan förlora sin lyster över tid om det vid upprepade tillfällen utsätts för fukt, svett, parfym och smink.

Häll lite diskmedel i ljummet vatten. Torka klocklänkarna med en fuktig, mjuk trasa eller med en rengöringsduk. Efter rengöring torka och polera alltid dina klockarmband med en torr duk eller mjuk trasa för att undvika repor.

Klockarmband i Roséguld

Legering av gult guld med en hög del av koppar ger en rosé eller rosa nyans. Rosé har en mycket subtil och känslig färg som kan öka något med tiden på grund av kopparmetallen eller när klockan kommer i kontakt med parfym, hudkräm och liknande.

-ta fram en skål med varmt vatten och häll i lite milt rengöringsmedel,

-ta en mjuk trasa helst i bomull,

-tvätta bort försiktigt all smuts eller rester från klocklänkar,

-försök att undvika att större mängder vatten kommer i eller runt urtavlan,

-ta en annan mjuk trasa och fukta den i rent vatten och torka av klocklänkarna,

-ta fram ännu en trasa och den ska vara helt torr och torka av klocklänkarna tills det blivit helt torrt.

Klockarmband i Keramik

Keramik har många goda sidor som gör det lämpligt för armbandsur – det är genomfärgat (slits inte som andra färgningar eller ytbeläggningar av metall) och är extremt hårt (vilket gör att klockorna förblir mer eller mindre repfria). Klockarmband i keramik är lätta att hålla rent och snyggt.

Torka endast keramikarmbandet med en fuktig, mjuk trasa.

*Undvik tvål och lösningsmedel eftersom dessa medel kan skada materialet.

Klockarmband i Läder

Läderremmar slits i olika takt beroende på klimatförhållanden, svett och nivåer av slitage. För att säkerställa att ditt läderarmband håller så länge som möjligt kan man vidta följande försiktighetsåtgärder:

1) Undvik vattenkontakt

2) undvik långvarig exponering för solljus, och

3) undvik direktkontakt med lösningsmedel, rengöringsmedel och parfymer.

Torka bara rent lädret med en fuktig trasa och använd endast vatten. Det går bra att använda balsam för läder eller en liten mängd handkräm för att hålla lädret mjukt.

*Klockarmband i läder kommer att behöva stå och lufttorkas, eftersom de absorberar vatten till skillnad från stål.

Klockarmband i Top Grain

Torka rent lädret med en trasa fuktad i vatten. Top- Grain läder kan utveckla en mjölkig beläggning om det inte används under en längre period. Detta kan enkelt torkas bort eller avlägsnas med läder balsam.

* Använd inte tvål, eftersom det lämnar rester efter sig när det torkat.

Vill du slippa göra jobbet själv kan du med jämna mellanrum lämna in ditt armbandsur till en urmakare för ultraljudsrengöring.

skötselråd

Du kanske även gillar ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>